Felszerelt konyha !

Öreg Szőlő Panzió - Szállás Székesfehérvár

Programajánló

RÉSZLETES PROGRAMJAINK:
 

Székesfehérvár látnivalói

Bory vár

Bory-várA gyönyörű épület kiállító helye Bory Jenő szobrainak és felesége festményeinek. A vár egyben egy példamutatóan szép házasélet szimbóluma, ahol Bory Jenő márványba vésett versei és szobrai őrzik a feleségéhez fűződő szerelme emlékét. Ezért a fehérvári jegyesek előszeretettel választják esküvői fotójuk színhelyéül e jelképpé vált várat. A termekben, az udvarban és kertben több, mint 500 alkotásból álló műgyűjtemény tekinthető meg.

Bánya-tó

Bánya-tóA tó 1917-ben váratlanul jött létre. A magas sziklafalak között működő kőbányát egyetlen éjszaka alatt elárasztotta a víz, és megszületett a csillogó, sötétzöld vizű tó. A vadregényes látványt nyújtó Bánya-tó Székesfehérvár népszerű pihenőhelye.

Aranybulla

Aranybulla A hagyomány szerint ezen a helyen hirdette ki II. András király 1222-ben a nevezetes törvénygyűjteményt, a királyi birtokon lakó népesség jogait és a nemesi kiváltságokat évszázadokra rögzítő Aranybullát.

Fekete Sas Patikamúzeum

Fekete Sas Patikamúzeum Egyemeletes barokk épület a 18.sz-ból, mely 1973 óta múzeumként tekinthető meg.

Országalma

Országalma A Koronázó tér közepén vörös márvány díszkút, a három kőoroszlán által tartott Országalma, Ohmann Béla alkotása a város történelmi jelentőségét szimbolizálja.

Romkert

Romkert Az Isván király által építeni kezdett, majd bővített Bazilika a török hódításig (1543) a középkori magyar állam legfontosabb és legszentebb helye volt. Itt koronázták és temették 15 királyunkat (Szent Istvánt is), itt őrizték a koronát és a
felségjelvényeket a királyi kincstárral és az ország levéltárával együtt.

A törökök lőporraktárnak használták, a város 1601. évi ostrománál robbant fel. Köveit az 1800-1801-ben épített püspöki palota alapjaihoz használták fel. Az ásatások feltárták a bazilika nagyobb részét, amely szabadtéri romkertként vált láthatóvá. Mauzóleumában Szent István szarkofágja és Aba Novák Vilmos történelmi seccója tekinthető meg.

Fehérvári Babaház

Fehérvári Babaház A kiállítás hét termében a babák 63 együttesben: babaházban, ostromlott várban, hadihajóban stb. láthatók. A babaszobák jobbára városi polgári lakások kicsinyített másai 1800-1930 közötti évekből.

Palotavárosi Skanzen és Ráctemplom

Palotavárosi Skanzen és Ráctemplom Az egykor rácok által lakott terület ma szabadtéri múzeumutca. A jellegzetes épületekben múzeumok működnek. Deszkakerítéses, meszelt falú, nádfedeles házak, az 1774-ben épült templom emlékeztet az ezen a területen valamikor nagy számban élő rác iparosokra.
A skanzen 1989-ben Európa Nostra-díjat nyert.

Árpád Fürdő

Árpád Fürdő Az Árpád-forrás szénsavas vizére létesítették az Árpád gyógy- és tisztasági fürdőt, melyet 1905-ben adtak át a város közönségének. Az utca keleti oldalán U alakú fürdő együttes: két szecessziós épület fogja közre kagylódíszítésű kupolát. A fürdőt az 1990-es években bezárták, azóta magára hagyva állt. Most a rekonstrukciója folyamatban van, hamarosan ismét megnyílik a nagyközönség előtt.

Hiemer-ház

Hiemer-házA Városház téri sarkon álló Hiemer-ház a XVIII. század második felében kialakított barokk-rokokó stílusával a város legszebb műemlékeinek egyike.

Órajáték

Órajáték Az órajáték figurái a magyar történelem olyan királyi személyiségeit ábrázolják, akiknek nevéhez legendák fűződnek. A történelmi alakok először délelőtt tíz órakor jelennek meg zenei kísérettel, majd a város templomaiban egyszerre megkonduló déli harangszó után láthatjuk őket ismét. Ezt követően két óránként, délután kettő, négy és hat órakor vonulnak fel a királyi alakok. A harangjáték zenéje az "Ah, hol vagy, magyarok tündöklő csillaga" című népének, mely István királyhoz fűződik, és egy középkori dallam, az "O Pastor aeterne".

 

Természeti látnivalók, programok

Sóstó természetvédelmi terület

Sóstó természetvédelmi terület Szállásunkhoz igen közel, autóval 5 percre (2,8 km) található Székesfehérvár természetvédelmi területe. Tanösvénye bemutatja a terep jellegzetességeit, teljes hossza 6630 m hosszú. Madárvilága igen gazdag, láthatunk itt szárcsákat, a réce-, vöcsök- és poszáta-féléket emellett a nagykócsag, a fehérgólya, és a barna rétihéja is előfordul.

Sóstó természetvédelmi terület A területhez tartozik a 121 hektáros Homokbánya, ahol számtalan botanikai ritkaság van. A Sóstó épületei: Zöldtanya (információs központ és tájmúzeum), Kócsag-torony (madármegfigyelő)

A tanösvény térképe innen tölthető le.

Sárpentelei Parkerdő

Sárpentelei Parkerdő Kedvelt kirándulóhely a városban és szállásunktól sincsen különösebben távol, autóval 13 percre (7 km). Az egykor Széchenyi-kastély parkjából alakították ki a parkerdőt, amely 2 kilométeres és 20 állomásos erdei tornapályát illetve számos erdei pihenőt, szalonnasütőt biztosít.

Pákozdi Ingókövek Természetvédelmi Terület

Pákozdi Ingókövek Természetvédelmi Terület Székesfehérvárhoz nagyon közel található a Velencei-tó, így ha túrázni van kedvük, a Velencei-hegység kitűnő célpont lehet. Itt található Pákozd és a híres ingókövek is, amelyet nem érdemes kihagyni. Megközelítése a pákozdi régi 48-as emlékműtől (Budai út) a sárga, majd a sárga háromszög (Gránit tanösvény) jelzésű turistaúton érjük el az ingóköveket, s ezen jelzéseket követve, az összes képződmény mellett elhaladunk.

A Velencei-hegység természetesen ezen felül még sok szép és érdekes túraútvonalat, látnivalót kínál. Nevezetes turisztikai látnivalók a Meleg-hegyi Likas kő, a nadapi szintezési ősjegy, a pákozdi 1848-as hősi emlékmű, a sukorói Gyapjaszsák nevű ingókő, a pákozdi kőalakzatok és a pázmándi Zsidó-hegy kőtengere. Érdemes megtekinteni a Velence Bence-hegyi hegytetőről a kilátást a tóra, a Vörösmarty Mihály présházat, a Sárgaföldes úti pincesort a Szt. Orbán szoborral, a velencei temetőben Molla Sadik sirját, a velencei halászmúzeumot, és a katolikus templom előtt álló Nepomuki Szt. János szobrot. Kirándulási lehetőséget a vadban gazdag Nadap-lovasberényi erdő nyújt.

Hajókázás a Velencei-tavon

Hajókázás a Velencei-tavon Kitűnő program lehet nyáron a Velencei-tavon hajón átkelni a túlpartra. Ha szabad ajánlanom, akkor az agárdi hajóállomáson szálljanak fel, ami átviszi Önöket a pákozdi szúnyogszigetre, ahol a Pákozd-Sukoró Arborétumot is végigsétálhatják, vagy akár betérhetnek a szúnyogszigeti halászcsárdába egy finom halászlére. Természetesen hajó a visszaúton is lesz!

A Velencei hajók menetrendje

Tác-Gorsium

Tác-Gorsium Gorsium-Herculia római kori város Székesfehérvár határában, az M7-es autópályától 5 km-re található. A romokat kiterjedt, mediterrán hangulatú park veszi körül, kihelyezett római kőemlékekkel, sírkövekkel, a legszebb leleteket bemutató állandó kiállítással és 1200 főt befogadó, görög-római jellegű színháztérrel, ahol évente, a tavaszi szezonnyitáskor - április 28. és május 3. között - az antik Floralia ünnepét, nyaranta pedig a Ludi Romanit - Gorsiumi Nyári Játékokat - rendezik meg.

Móri borvidék

Móri borvidék Városunktól északra, kb 30 km-re található Mór és annak híres borvidéke. Az összesen 730 hektáros Móri Borvidéken 2352 szőlősgazda tevékenykedik, közülük kb. 12-14 rendelkezik nagyobb területtel, többségük 1 hektár alatti területet birtokol. Móri borvidék borai jellemzően fehérborok. A meghatározó fajta Ezerjó mellett a Leányka, a Tramini, a Rizlingszilváni, a Zöldveltelini és a Chardonnay a leggyakoribb szőlőfajták.

Érdemes betérni egy-egy borospincébe és megízlelni a móri szőlősgazdák finom nedűjét.

Bakony

Aki túrázni szeretne és a Velencei-hegységet unalmasnak találja, az ellátogathat a Bakonyba vagy a Vértesbe is, amely szintén nincs messze Székesfehérvártól és ahol rengeteg látnivaló, túraösvény található. Ezek közül néhány:

Bakonynána-Római fürdő

Bakonynána-Római fürdő Bakonynánán az országos kék jelzésen végighaladva érjük el a Gaja-patak völgyét. És továbbhaladva jutunk a Római-fürdő vízeséséhez. A patak hatalmas üstöket vájva ereszkedik le a függőleges sziklafalak közé, s bár egyre ritkábban zúg a víz, a változatos sziklaformák csodálatos élményt nyújtanak. A jobb oldalon barlangjelzés vezet a Savanyú Jóska-barlanghoz.

Csesznek-Vár

Csesznek-Vár A Cseszneki Vár az egyik legromantikusabb középkori vára a Bakonynak, pazar szépségű romjai napjainkban is a turisták kedvelt kirándulóhelyei közé tartozik. A Várhegy ma természetvédelmi terület.

Fenyőfő-Ősfenyves

Fenyőfő-Ősfenyves Fenyőfő nevezetessége a védett, csodálatos, homoki ősfenyves. Érdekességét az is adja, hogy a növényzet tökéletesen alkalmazkodott a száraz futóhomok talajhoz. Az ősfenyves Fenyőfőtől Bakonyszentlászlóig terjed, és megtekintése különleges élményt kínál.

Magyarpolány-Kálvária

Magyarpolány-Kálvária Minden évben itt rendezik meg a nemzetközi hírű Polányi Passiót. A későbarokk kálvária 1780 körül épült, majd 1855-ben megújították. A dombtetőről nyíló panoráma csodálatos, elénk tárul a falu, a környező vidék, a bakonyi táj.

Vértes

Csókakő-Vár

Csókakő-Vár A vár a megye lényegében egyetlen középkori eredetű, a török időkben is használt vára. A várat három oldalról meredek sziklafal védi, amelyet mesterséges sziklaárokkal is elhatároltak. Érdemes az emelkedőn felsétálni és megnézni a várat és a panorámát.

Gánt-Bauxitbánya Múzeum

Gánt-Bauxitbánya Múzeum Székesfehérvártól 24 km-re található Gánt Magyarország első, Európában is ismert bauxitlelőhelye. A Gánti bánya Európa leggazdagabb bauxitbányája volt. A bauxit bányát 1962. december 31-én bezárták, ma múzeumként működik. Érdemes egy kisebb sétát tenni a környéken és megcsodálni a vöröses talaj adta táj szépségét.

Csókakői Kemencés-Ház

Csókakői Kemencés-Ház A Vértes és Bakony katlanjának gyöngyszeme. Csókakő. Csókakő büszkesége a vár alatt található Kemencés Ház. Alkotója a Kemencés Ház segítségével a magyar paraszti kultúrát, a paraszti mezőgazdaságot és a borászati eszközök helyi és vidéki történetét is bemutatja.A magyar vidék tájegységeinek kemencetípusait, mint például a szabadban épített kemencéket, melyek inkább sütőkemenceként funkcionáltak, edényeit, eszközeit szeretné a nagyközönséggel megismertetni.Az elmúlt években érezhetően nőtt az érdeklődés a hagyományos paraszti élet emlékei iránt. Népszerű a falusi turizmus is.A falusi turizmus fellendítése mellett célként tűzte ki, hogy megpróbál segíteni a Csókakőn élő őstermelőkön, pl. úgy, hogy a megtermelt, és házi receptek alapján elkészített házi savanyúságokat, tésztákat, fűszereket, alapanyagokat feldolgozzuk, értékesítjük.a magyar termékeket.

Linkajánló

Tourmix

Repülőjegy

kultura.szekesfehervar.hu

turizmus.szekesfehervar.hu

szekesfehervar.lap.hu

www.fezen.hu

lecsofesztival.szekesfehervar.hu

www.kiralyinapok.hu

www.vorosmartyszinhaz.hu

www.fejer-tura.hu

tura.lap.hu

www.udulesicsekk.hu

Elérhetőségek:

8000 Székesfehérvár Szőlő utca 29.

Tel.: +36-20-546-2599

Honlap: www.szekesfehervar-panzio.hu

E-mail: info@szekesfehervar-panzio.hu

Szállás székesfehérvár, Panzió Székesfehérvár,Hotel, Motel, Szálloda, Apartman, Spa hotel, Bor-taxi Utazna, de nem tudja hol érdemes megszállnia? Mi segítünk!

 


Felszerelt konyha!

Elérhetőségek:

8000 Székesfehérvár Szőlő utca 29.

Tel.: +36-20-546-2599

utcafronti kép szoba Szoba új Konyha Szoba újabb panzió este

Öreg Szőlő Vendégház Székesfehérvár

https://szekesfehervar-panzio.hu/

Elérhetőségek:

8000 Székesfehérvár Szőlő utca 29.

Tel.: +36-20-546-2599

Email: info@szekesfehervar-panzio.hu