Felszerelt konyha !

reg Szl Panzi - Szlls Szkesfehrvr

Programajnl

RSZLETES PROGRAMJAINK:
 

Szkesfehrvr ltnivali

Bory vr

Bory-vrA gynyr plet killt helye Bory Jen szobrainak s felesge festmnyeinek. A vr egyben egy pldamutatan szp hzaslet szimbluma, ahol Bory Jen mrvnyba vsett versei s szobrai rzik a felesghez fzd szerelme emlkt. Ezrt a fehrvri jegyesek elszeretettel vlasztjk eskvi fotjuk sznhelyl e jelkpp vlt vrat. A termekben, az udvarban s kertben tbb, mint 500 alkotsbl ll mgyjtemny tekinthet meg.

Bnya-t

Bnya-tA t 1917-ben vratlanul jtt ltre. A magas sziklafalak kztt mkd kbnyt egyetlen jszaka alatt elrasztotta a vz, s megszletett a csillog, sttzld viz t. A vadregnyes ltvnyt nyjt Bnya-t Szkesfehrvr npszer pihenhelye.

Aranybulla

Aranybulla A hagyomny szerint ezen a helyen hirdette ki II. Andrs kirly 1222-ben a nevezetes trvnygyjtemnyt, a kirlyi birtokon lak npessg jogait s a nemesi kivltsgokat vszzadokra rgzt Aranybullt.

Fekete Sas Patikamzeum

Fekete Sas Patikamzeum Egyemeletes barokk plet a 18.sz-bl, mely 1973 ta mzeumknt tekinthet meg.

Orszgalma

Orszgalma A Koronz tr kzepn vrs mrvny dszkt, a hrom koroszln ltal tartott Orszgalma, Ohmann Bla alkotsa a vros trtnelmi jelentsgt szimbolizlja.

Romkert

Romkert Az Isvn kirly ltal pteni kezdett, majd bvtett Bazilika a trk hdtsig (1543) a kzpkori magyar llam legfontosabb s legszentebb helye volt. Itt koronztk s temettk 15 kirlyunkat (Szent Istvnt is), itt riztk a koront s a
felsgjelvnyeket a kirlyi kincstrral s az orszg levltrval egytt.

A trkk lporraktrnak hasznltk, a vros 1601. vi ostromnl robbant fel. Kveit az 1800-1801-ben ptett pspki palota alapjaihoz hasznltk fel. Az satsok feltrtk a bazilika nagyobb rszt, amely szabadtri romkertknt vlt lthatv. Mauzleumban Szent Istvn szarkofgja s Aba Novk Vilmos trtnelmi seccja tekinthet meg.

Fehrvri Babahz

Fehrvri Babahz A killts ht termben a babk 63 egyttesben: babahzban, ostromlott vrban, hadihajban stb. lthatk. A babaszobk jobbra vrosi polgri laksok kicsinytett msai 1800-1930 kztti vekbl.

Palotavrosi Skanzen s Rctemplom

Palotavrosi Skanzen s Rctemplom Az egykor rcok ltal lakott terlet ma szabadtri mzeumutca. A jellegzetes pletekben mzeumok mkdnek. Deszkakertses, meszelt fal, ndfedeles hzak, az 1774-ben plt templom emlkeztet az ezen a terleten valamikor nagy szmban l rc iparosokra.
A skanzen 1989-ben Eurpa Nostra-djat nyert.

rpd Frd

rpd Frd Az rpd-forrs sznsavas vizre ltestettk az rpd gygy- s tisztasgi frdt, melyet 1905-ben adtak t a vros kznsgnek. Az utca keleti oldaln U alak frd egyttes: kt szecesszis plet fogja kzre kagyldszts kupolt. A frdt az 1990-es vekben bezrtk, azta magra hagyva llt. Most a rekonstrukcija folyamatban van, hamarosan ismt megnylik a nagykznsg eltt.

Hiemer-hz

Hiemer-hzA Vroshz tri sarkon ll Hiemer-hz a XVIII. szzad msodik felben kialaktott barokk-rokok stlusval a vros legszebb memlkeinek egyike.

rajtk

rajtk Az rajtk figuri a magyar trtnelem olyan kirlyi szemlyisgeit brzoljk, akiknek nevhez legendk fzdnek. A trtnelmi alakok elszr dleltt tz rakor jelennek meg zenei ksrettel, majd a vros templomaiban egyszerre megkondul dli harangsz utn lthatjuk ket ismt. Ezt kveten kt rnknt, dlutn kett, ngy s hat rakor vonulnak fel a kirlyi alakok. A harangjtk zenje az "Ah, hol vagy, magyarok tndkl csillaga" cm npnek, mely Istvn kirlyhoz fzdik, s egy kzpkori dallam, az "O Pastor aeterne".

 

Termszeti ltnivalk, programok

Sst termszetvdelmi terlet

Sst termszetvdelmi terlet Szllsunkhoz igen kzel, autval 5 percre (2,8 km) tallhat Szkesfehrvr termszetvdelmi terlete. Tansvnye bemutatja a terep jellegzetessgeit, teljes hossza 6630 m hossz. Madrvilga igen gazdag, lthatunk itt szrcskat, a rce-, vcsk- s poszta-flket emellett a nagykcsag, a fehrglya, s a barna rtihja is elfordul.

Sst termszetvdelmi terlet A terlethez tartozik a 121 hektros Homokbnya, ahol szmtalan botanikai ritkasg van. A Sst pletei: Zldtanya (informcis kzpont s tjmzeum), Kcsag-torony (madrmegfigyel)

A tansvny trkpe innen tlthet le.

Srpentelei Parkerd

Srpentelei Parkerd Kedvelt kirndulhely a vrosban s szllsunktl sincsen klnsebben tvol, autval 13 percre (7 km). Az egykor Szchenyi-kastly parkjbl alaktottk ki a parkerdt, amely 2 kilomteres s 20 llomsos erdei tornaplyt illetve szmos erdei pihent, szalonnastt biztost.

Pkozdi Ingkvek Termszetvdelmi Terlet

Pkozdi Ingkvek Termszetvdelmi Terlet Szkesfehrvrhoz nagyon kzel tallhat a Velencei-t, gy ha trzni van kedvk, a Velencei-hegysg kitn clpont lehet. Itt tallhat Pkozd s a hres ingkvek is, amelyet nem rdemes kihagyni. Megkzeltse a pkozdi rgi 48-as emlkmtl (Budai t) a srga, majd a srga hromszg (Grnit tansvny) jelzs turistaton rjk el az ingkveket, s ezen jelzseket kvetve, az sszes kpzdmny mellett elhaladunk.

A Velencei-hegysg termszetesen ezen fell mg sok szp s rdekes tratvonalat, ltnivalt knl. Nevezetes turisztikai ltnivalk a Meleg-hegyi Likas k, a nadapi szintezsi sjegy, a pkozdi 1848-as hsi emlkm, a sukori Gyapjaszsk nev ingk, a pkozdi kalakzatok s a pzmndi Zsid-hegy ktengere. rdemes megtekinteni a Velence Bence-hegyi hegytetrl a kiltst a tra, a Vrsmarty Mihly prshzat, a Srgafldes ti pincesort a Szt. Orbn szoborral, a velencei temetben Molla Sadik sirjt, a velencei halszmzeumot, s a katolikus templom eltt ll Nepomuki Szt. Jnos szobrot. Kirndulsi lehetsget a vadban gazdag Nadap-lovasbernyi erd nyjt.

Hajkzs a Velencei-tavon

Hajkzs a Velencei-tavon Kitn program lehet nyron a Velencei-tavon hajn tkelni a tlpartra. Ha szabad ajnlanom, akkor az agrdi hajllomson szlljanak fel, ami tviszi nket a pkozdi sznyogszigetre, ahol a Pkozd-Sukor Arbortumot is vgigstlhatjk, vagy akr betrhetnek a sznyogszigeti halszcsrdba egy finom halszlre. Termszetesen haj a visszaton is lesz!

A Velencei hajk menetrendje

Tc-Gorsium

Tc-Gorsium Gorsium-Herculia rmai kori vros Szkesfehrvr hatrban, az M7-es autplytl 5 km-re tallhat. A romokat kiterjedt, mediterrn hangulat park veszi krl, kihelyezett rmai kemlkekkel, srkvekkel, a legszebb leleteket bemutat lland killtssal s 1200 ft befogad, grg-rmai jelleg sznhztrrel, ahol vente, a tavaszi szezonnyitskor - prilis 28. s mjus 3. kztt - az antik Floralia nnept, nyaranta pedig a Ludi Romanit - Gorsiumi Nyri Jtkokat - rendezik meg.

Mri borvidk

Mri borvidk Vrosunktl szakra, kb 30 km-re tallhat Mr s annak hres borvidke. Az sszesen 730 hektros Mri Borvidken 2352 szlsgazda tevkenykedik, kzlk kb. 12-14 rendelkezik nagyobb terlettel, tbbsgk 1 hektr alatti terletet birtokol. Mri borvidk borai jellemzen fehrborok. A meghatroz fajta Ezerj mellett a Lenyka, a Tramini, a Rizlingszilvni, a Zldveltelini s a Chardonnay a leggyakoribb szlfajtk.

rdemes betrni egy-egy borospincbe s megzlelni a mri szlsgazdk finom nedjt.

Bakony

Aki trzni szeretne s a Velencei-hegysget unalmasnak tallja, az elltogathat a Bakonyba vagy a Vrtesbe is, amely szintn nincs messze Szkesfehrvrtl s ahol rengeteg ltnival, trasvny tallhat. Ezek kzl nhny:

Bakonynna-Rmai frd

Bakonynna-Rmai frd Bakonynnn az orszgos kk jelzsen vgighaladva rjk el a Gaja-patak vlgyt. s tovbbhaladva jutunk a Rmai-frd vzesshez. A patak hatalmas stket vjva ereszkedik le a fggleges sziklafalak kz, s br egyre ritkbban zg a vz, a vltozatos sziklaformk csodlatos lmnyt nyjtanak. A jobb oldalon barlangjelzs vezet a Savany Jska-barlanghoz.

Csesznek-Vr

Csesznek-Vr A Cseszneki Vr az egyik legromantikusabb kzpkori vra a Bakonynak, pazar szpsg romjai napjainkban is a turistk kedvelt kirndulhelyei kz tartozik. A Vrhegy ma termszetvdelmi terlet.

Fenyf-sfenyves

Fenyf-sfenyves Fenyf nevezetessge a vdett, csodlatos, homoki sfenyves. rdekessgt az is adja, hogy a nvnyzet tkletesen alkalmazkodott a szraz futhomok talajhoz. Az sfenyves Fenyftl Bakonyszentlszlig terjed, s megtekintse klnleges lmnyt knl.

Magyarpolny-Klvria

Magyarpolny-Klvria Minden vben itt rendezik meg a nemzetkzi hr Polnyi Passit. A ksbarokk klvria 1780 krl plt, majd 1855-ben megjtottk. A dombtetrl nyl panorma csodlatos, elnk trul a falu, a krnyez vidk, a bakonyi tj.

Vrtes

Cskak-Vr

Cskak-Vr A vr a megye lnyegben egyetlen kzpkori eredet, a trk idkben is hasznlt vra. A vrat hrom oldalrl meredek sziklafal vdi, amelyet mestersges sziklarokkal is elhatroltak. rdemes az emelkedn felstlni s megnzni a vrat s a panormt.

Gnt-Bauxitbnya Mzeum

Gnt-Bauxitbnya Mzeum Szkesfehrvrtl 24 km-re tallhat Gnt Magyarorszg els, Eurpban is ismert bauxitlelhelye. A Gnti bnya Eurpa leggazdagabb bauxitbnyja volt. A bauxit bnyt 1962. december 31-n bezrtk, ma mzeumknt mkdik. rdemes egy kisebb stt tenni a krnyken s megcsodlni a vrses talaj adta tj szpsgt.

Cskaki Kemencs-Hz

Cskaki Kemencs-Hz A Vrtes s Bakony katlanjnak gyngyszeme. Cskak. Cskak bszkesge a vr alatt tallhat Kemencs Hz. Alkotja a Kemencs Hz segtsgvel a magyar paraszti kultrt, a paraszti mezgazdasgot s a borszati eszkzk helyi s vidki trtnett is bemutatja.A magyar vidk tjegysgeinek kemencetpusait, mint pldul a szabadban ptett kemencket, melyek inkbb stkemenceknt funkcionltak, ednyeit, eszkzeit szeretn a nagykznsggel megismertetni.Az elmlt vekben rezheten ntt az rdeklds a hagyomnyos paraszti let emlkei irnt. Npszer a falusi turizmus is.A falusi turizmus fellendtse mellett clknt tzte ki, hogy megprbl segteni a Cskakn l stermelkn, pl. gy, hogy a megtermelt, s hzi receptek alapjn elksztett hzi savanysgokat, tsztkat, fszereket, alapanyagokat feldolgozzuk, rtkestjk.a magyar termkeket.

Linkajnl

Tourmix

Repljegy

kultura.szekesfehervar.hu

turizmus.szekesfehervar.hu

szekesfehervar.lap.hu

www.fezen.hu

lecsofesztival.szekesfehervar.hu

www.kiralyinapok.hu

www.vorosmartyszinhaz.hu

www.fejer-tura.hu

tura.lap.hu

www.udulesicsekk.hu

Elrhetsgek:

8000 Szkesfehrvr Szl utca 29.

Tel.: +36-20-546-2599

Honlap: www.szekesfehervar-panzio.hu

E-mail: info@szekesfehervar-panzio.hu

Szlls szkesfehrvr, Panzi Szkesfehrvr,Hotel, Motel, Szlloda, Apartman, Spa hotel, Bor-taxi Utazna, de nem tudja hol rdemes megszllnia? Mi segtnk!

 


Felszerelt konyha!

Elrhetsgek:

8000 Szkesfehrvr Szl utca 29.

Tel.: +36-20-546-2599

utcafronti kp szoba Szoba j Konyha Szoba jabb panzi este

reg Szőlő Vendghz Szkesfehrvr

https://szekesfehervar-panzio.hu/

Elrhetsgek:

8000 Szkesfehrvr Szl utca 29.

Tel.: +36-20-546-2599

Email: info@szekesfehervar-panzio.hu